Hrvatski English
BLOG

Alternativa za Dalmaciju - radio intervju
Zadnje uređivanje: 14.05.2021. 19:44


(Par ispravki lapsusa: predsjednica sam Udruge ekoloških proizvođača otoka Brača, ne Dalmacije; i digli smo Hrvatsku "na noge", ne "na ruke"!)

Predavanje u sklopu projekta Eko-logično!
Zadnje uređivanje: 04.03.2021. 13:13


Predavanje u sklopu projekta Eko-logično! - “Permakulturni pristup poljoprivredi” Kako sam principe permakulture primijenila na vlastitom imanju. Permakultura nije samo pristup poljoprivredi nego i životni stil u skladu s prirodom i njenim ritmovima.
 
(kliknite na thumbnail za video)
Ovaj projekt je sufinancirao Grad Zagreb.
 
 

Satovi Yoge na Zogeterri
Zadnje uređivanje: 18.07.2020. 16:13


Post po Mjesečevim mjenama
Zadnje uređivanje: 18.07.2020. 15:19


Naše tijelo se sastoji od 70 % vode, a sve tekućine su podložne utjecaju mjeseca, naročito mladog i punog. Tada se tekućine i otrovi u našem organizmu podižu i mogu stvarati neugodnosti, od nervoze, smetenosti, nadutosti i slično.

Da bi se izbjegli negativni učinci i napravili dobrobit za sebe, preporučljivo je postiti određenim danima. Doznajte zašto i kako postiti da biste iskoristili utjecaj mjeseca za vašu dobrobit.

Više o tome ovdje!

Priopćenje za medije inicijative Živo Selo
Zadnje uređivanje: 18.07.2020. 15:02


PRIOPĆENJE ZA MEDIJE


POLJOPRIVREDA MORA BITI U FOKUSU NAKON IZBORA


Inicijativa “Živo selo za prehrambenu suverenost” koja okuplja 50 poljoprivrednih udruga
i udruga koje se bave održivim razvojem, okolišem i ruralnim turizmom s područja cijele Hrvatske uputila je svim važnijim izbornim akterima 10 zahtjeva za rješavanje problema u poljoprivredi


Danas je u Zagrebu predstavljena Inicijativa za prehrambenu suverenost koja okuplja preko 3.500 mikro i malih poljoprivrednih proizvođača, uglavnom obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Zajednički im je cilj ostvarivanje hrvatske prehrambene suverenosti utemeljene na održivom razvoju i dobrobiti proizvođača hrane, ali i svih hrvatskih građana.

“Potaknuti mnogobrojnim krizama (epidemiološkim, migrantskim, ekonomskim i financijskim) i stanjem u hrvatskoj poljoprivredi pokrenuli smo Inicijativu za prehrambenu suverenost kako bi Hrvatska učinila sve da postane prehrambeno suverena u ovim neizvjesnim vremenima. To podrazumijeva samostalno vođenje poljoprivredne politike, adekvatno reguliranje i zaštitu domaće poljoprivredne proizvodnje i trgovine radi postizanja ciljeva održivog razvoja, i osiguravanje lokalnim ribarskim zajednicama prioritet u upravljanju vodenim resursima” naglasila je Sunčana Pešak, tajnica Hrvatskog saveza udruga ekoloških proizvođača.

Udružene udruge suglasne su da je iza nas tridesetogodišnje nazadovanje hrvatske poljoprivrede i drastičan gubitak broja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, izazvano pogrešnim i pogubnim politikama za poljoprivredu i hrvatsko selo. “U praksi se susrećemo s brojnim problemima zbog kojih ne možemo biti konkurentni na domaćem i europskom tržištu. Stoga naši zahtjevi koje smo početkom tjedna poslali važnijim izbornim sudionicima, a danas predstavili i hrvatskoj javnosti traže prioritetno rješavanje širokog kruga pitanja vezanih za poljoprivredno zemljište, označavanje hrane, korištenje sredstava iz EU fondova itd . Mi više ne možemo čekati – poljoprivreda mora biti u fokusu nove vlade, a predizborni programi pretočeni u hitno djelovanje kako bi se stvorili uvjeti za ostvarivanje prehrambene suverenosti” rekao je Jurica Jašinski, tajnik Udruge OPGH Život.

Pozivamo srodne udruge da se priključe u cilju zajedničkog djelovanja prema novoj vladi. Donošenje nove hrvatske Strategije razvoja poljoprivrede, kreiranje Zajedničke europske poljoprivredne politike te provođenje europskog “Zelenog sporazuma” koji će imati značajan utjecaj na poljoprivredni sektor i ruralna područja ne smiju proći bez glasa malih poljoprivrednika, ali i ostalih aktera u ruralnom prostoru.

A što o tome misle izborni sudionici i kakav je njihov odgovor na zahtjeve Inicijative, Inicijativa će predstaviti javnosti slijedeći tjedan.

PDF dokument sa priopćenjem dostupan je na ovoj poveznici.