Hrvatski English
BLOG

Satovi Yoge na Zogeterri
Zadnje uređivanje: 18.07.2020. 16:13


Post po Mjesečevim mjenama
Zadnje uređivanje: 18.07.2020. 15:19


Naše tijelo se sastoji od 70 % vode, a sve tekućine su podložne utjecaju mjeseca, naročito mladog i punog. Tada se tekućine i otrovi u našem organizmu podižu i mogu stvarati neugodnosti, od nervoze, smetenosti, nadutosti i slično.

Da bi se izbjegli negativni učinci i napravili dobrobit za sebe, preporučljivo je postiti određenim danima. Doznajte zašto i kako postiti da biste iskoristili utjecaj mjeseca za vašu dobrobit.

Više o tome ovdje!

Priopćenje za medije inicijative Živo Selo
Zadnje uređivanje: 18.07.2020. 15:02


PRIOPĆENJE ZA MEDIJE


POLJOPRIVREDA MORA BITI U FOKUSU NAKON IZBORA


Inicijativa “Živo selo za prehrambenu suverenost” koja okuplja 50 poljoprivrednih udruga
i udruga koje se bave održivim razvojem, okolišem i ruralnim turizmom s područja cijele Hrvatske uputila je svim važnijim izbornim akterima 10 zahtjeva za rješavanje problema u poljoprivredi


Danas je u Zagrebu predstavljena Inicijativa za prehrambenu suverenost koja okuplja preko 3.500 mikro i malih poljoprivrednih proizvođača, uglavnom obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Zajednički im je cilj ostvarivanje hrvatske prehrambene suverenosti utemeljene na održivom razvoju i dobrobiti proizvođača hrane, ali i svih hrvatskih građana.

“Potaknuti mnogobrojnim krizama (epidemiološkim, migrantskim, ekonomskim i financijskim) i stanjem u hrvatskoj poljoprivredi pokrenuli smo Inicijativu za prehrambenu suverenost kako bi Hrvatska učinila sve da postane prehrambeno suverena u ovim neizvjesnim vremenima. To podrazumijeva samostalno vođenje poljoprivredne politike, adekvatno reguliranje i zaštitu domaće poljoprivredne proizvodnje i trgovine radi postizanja ciljeva održivog razvoja, i osiguravanje lokalnim ribarskim zajednicama prioritet u upravljanju vodenim resursima” naglasila je Sunčana Pešak, tajnica Hrvatskog saveza udruga ekoloških proizvođača.

Udružene udruge suglasne su da je iza nas tridesetogodišnje nazadovanje hrvatske poljoprivrede i drastičan gubitak broja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, izazvano pogrešnim i pogubnim politikama za poljoprivredu i hrvatsko selo. “U praksi se susrećemo s brojnim problemima zbog kojih ne možemo biti konkurentni na domaćem i europskom tržištu. Stoga naši zahtjevi koje smo početkom tjedna poslali važnijim izbornim sudionicima, a danas predstavili i hrvatskoj javnosti traže prioritetno rješavanje širokog kruga pitanja vezanih za poljoprivredno zemljište, označavanje hrane, korištenje sredstava iz EU fondova itd . Mi više ne možemo čekati – poljoprivreda mora biti u fokusu nove vlade, a predizborni programi pretočeni u hitno djelovanje kako bi se stvorili uvjeti za ostvarivanje prehrambene suverenosti” rekao je Jurica Jašinski, tajnik Udruge OPGH Život.

Pozivamo srodne udruge da se priključe u cilju zajedničkog djelovanja prema novoj vladi. Donošenje nove hrvatske Strategije razvoja poljoprivrede, kreiranje Zajedničke europske poljoprivredne politike te provođenje europskog “Zelenog sporazuma” koji će imati značajan utjecaj na poljoprivredni sektor i ruralna područja ne smiju proći bez glasa malih poljoprivrednika, ali i ostalih aktera u ruralnom prostoru.

A što o tome misle izborni sudionici i kakav je njihov odgovor na zahtjeve Inicijative, Inicijativa će predstaviti javnosti slijedeći tjedan.

PDF dokument sa priopćenjem dostupan je na ovoj poveznici.

Uzajamna komunikacija biljaka i životinja s ljudskim svijetom
Zadnje uređivanje: 23.09.2018. 12:48


 

U nedjelju 23. rujna 2018., poslije uspona na Vidovu goru i neusporedivog pogleda s njezinog vrha na obližnji otok Hvar, na eko-imanju »Zogeterra« Vesne Rožić u Nerežišću, Vera Mišković, vrsna konstelatorica i znalac niza energetskih vještina, demonstrirala je, polazeći od temeljnog doprinosa Berta Hellingera, spoznaje i praksu uzajamne komunikacije biljaka i životinja s ljudskim svijetom.         Pod krošnjama dvaju stoljetnih stabala česmine, pokraj pradjedovske kamene bunje, sudionici radionice istražili su odnos koji čovjek ima prema prirodi te iskusili kako je biti biće drugačije od nas ljudi. Konstelacijska metoda pružila nam je divan način da, stupajući u energiju biljnog i životinjskog svijeta, surađujemo s cjelokupnom mrežom života oko nas, na načelima ekološke održivosti, jedinstva, iscjeljivanja i općeg blagostanja svega postojećeg...

                                                         M.S.

 

 

F•LAG BRAČ 2018 Festival: OPG Zogeterra / predstavljanje sudionika
Zadnje uređivanje: 28.05.2018. 08:39


OPG Zogeterra, otkrila nam je nositeljica Vesna Rožić, ime je dobilo sastavljanjem obiteljskoga nadimka Zoge i riječi terra (zemlja). Imanje  koje se nalazi u Nerežišćima generacijama je u posjedu njezine obitelji, a sad doživljava obnovu svojih pravih vrijednosti i više je, kazala je Vesna, od ekološkoga imanja zato što na zdravim temeljima nadograđuju vrijednosti polako i uporno, vođeni obrascima nasljeđa.

PROIZVODI

  • čajevi
  • kreme
  • začini
  • prirodni sapuni

dio su ponude, a napravljeni su isključivo od sirovina s ovog ekološkog imanja po tradicionalnim isprobanim recepturama, potpuno prirodni.

Ambalaža i etikete su u skladu sa zaštitom okoline, pogodne za recikliranje i bez zagađivanja okliša.

SADNICE

Imanje je u izgradnji samoodrživoga i samodostatnog obrasca, a namjera je, kazuje Vesna, da postane obrazovni uzor. Stoga planiraju osposobiti prostor za kušaonicu i radionice za ljude koje zanima kako se održava voda, čuva sjeme starih sorti kojih, valja kazati, imaju 23 vrste, uključujući i pomidora jabučara.

To je samo jedno od autohtonih sjemena koje Vesna čuva. Ponudu njenih sadnica možete doznati upravo na našem Festivalu održivog razvoja.

 

OPG Zogeterra aktivan je član Udruge Ekološki proizvođači otoka Brača koja kroz svoj rad promiče prehrambenu suverenost i razvoj ekološkog i autohotnog sjemenerastva i zdrave, ekološke prehrane na otoku Braču.

Osim kao izlagač na Festivalu, Vesna će sudjelovati i na Tribini o održivom razvoju na kojoj će ponuditi svoje mišljenje i viđenje ovog pojma kojeg ona istinski i živi.