Ekološko imanje

F•LAG BRAČ 2018 Festival: OPG Zogeterra / predstavljanje sudionika

OPG Zogeterra, otkrila nam je nositeljica Vesna Rožić, ime je dobilo sastavljanjem obiteljskoga nadimka Zoge i riječi terra (zemlja). Imanje  koje se nalazi u Nerežišćima generacijama je u posjedu njezine obitelji, a sad doživljava obnovu svojih pravih vrijednosti i više je, kazala je Vesna, od ekološkoga imanja zato što na zdravim temeljima nadograđuju vrijednosti polako i uporno, vođeni obrascima nasljeđa.

PROIZVODI

  • čajevi
  • kreme
  • začini
  • prirodni sapuni

dio su ponude, a napravljeni su isključivo od sirovina s ovog ekološkog imanja po tradicionalnim isprobanim recepturama, potpuno prirodni.

Ambalaža i etikete su u skladu sa zaštitom okoline, pogodne za recikliranje i bez zagađivanja okliša.

SADNICE

Imanje je u izgradnji samoodrživoga i samodostatnog obrasca, a namjera je, kazuje Vesna, da postane obrazovni uzor. Stoga planiraju osposobiti prostor za kušaonicu i radionice za ljude koje zanima kako se održava voda, čuva sjeme starih sorti kojih, valja kazati, imaju 23 vrste, uključujući i pomidora jabučara.

To je samo jedno od autohtonih sjemena koje Vesna čuva. Ponudu njenih sadnica možete doznati upravo na našem Festivalu održivog razvoja.

OPG Zogeterra aktivan je član Udruge Ekološki proizvođači otoka Brača koja kroz svoj rad promiče prehrambenu suverenost i razvoj ekološkog i autohotnog sjemenerastva i zdrave, ekološke prehrane na otoku Braču.

Osim kao izlagač na Festivalu, Vesna će sudjelovati i na Tribini o održivom razvoju na kojoj će ponuditi svoje mišljenje i viđenje ovog pojma kojeg ona istinski i živi.