Ekološko imanje

Najava radionice kompostnog zahoda

Najavljujemo:

VIKEND RADIONICA ‒ IZRADA KOMPOSTNOG ZAHODA

Nerežišća, ekološko održivo imanje Zogeterra, 2224. 6. 2018. 

VODITELJI RADIONICE :

Smilja Ignjatović

(diplomirana permakulturna dizajnerica s bogatim iskustvom praktičnog rada u permakulturi)

Nikolaj Marinov

(diplomirani arhitekt, specijaliziran za održivo graditeljstvo)

ASISTENT I ORGANIZATOR: Vesna Rožić

(diplomirana permakulturna dizajnerica)

 Rezervirajte termin u svom kalendaru, pojedinosti o radionici stižu uskoro… 

Cilj radionice je da se na otoku Braču potakne izgradnja kompostnih zahoda uz primjenu elemenata održive gradnje: zemljani krov, cigle od staklenih boca, izrada i ugradnja tadelakt ploča… 

POTREBE / OPIS PROBLEMA:

Naša Općina Nerežišća broji oko 700 stanovnika, sa svojih 300 domaćinstava i brojnim poljskim kućicama. Svako domaćinstvo ima svoju septičku jamu, jer sustav kanalizacije još ne postoji.

Naša općina nije jedinstveni slučaj na Braču ‒ većina mjesta funkcionira po istom principu.

U svaku su septičku jamu investirane poprilične količine novaca. No tu izdatcima nije kraj – ovisno o uporabi, svaku jamu (ako je pravilno napravljena) treba povremeno prazniti. A ako nije pravilno napravljena, sadržaj otječe u okoliš i dolazi do neprestanog, čak trajnog zagađenja. Zdravstveno gledano, feces potpuno zdrave osobe sadrži patogene bakterije. Ako se septičke jame koje «puštaju» nalaze u blizini bilo kakvih podzemnih vodotokova, vodonosnih slojeva, izvora ili bunara, rizik za zdravlje je znatan.

Zbog skučenosti prostora, izgradnja odgovarajuće septičke jame u nekim je objektima ponekad neizvediva, pri čemu potrebe za stambenim prostorom ne prestaju rasti.

Kao otok (i dalje) nemamo vlastito napajanje vodom, već nam voda dolazi s kopna ‒ iz rijeke Cetine cijevima ispod mora. Svjesni smo da potrošnja vode iz godine u godinu raste, a izvor napajanja vodom ostaje uvijek isti, što će s vremenom dovesti u pitanje opskrbu vode na našem otoku, kao i onima vezanim za isti sustav.

Poznato je da je klasični zahod jedan od najvećih potrošača vode. Na prosječnih 8 korištenja vodokotlića po osobi (podatak Svjetske zdravstvene organizacije), dobivamo utrošak od oko 350 litara pitke vode dnevno po prosječnom četveročlanom kućanstvu.