Ekološko imanje

Susret bračkih ekoloških proizvođača i ekoškola

Dan 17. travnja proglašen je međunarodnim danom borbe za prava seljaka. Proglasila ga je svjetska mreža za prava seljaka La Via Campesina i prihvatio cijeli pokret za prehrambeni suverenitet.

LAG Brač, LAGUR Brač i Udruga Ekološki proizvođači otoka Brača dan su obilježili malim sajmom i susretom Eko škola s Brača.

Prodajni sajam odvijao se ispred Arnerić centra u Supetru, pored ureda LAG-a i LAGUR-a Brač. U susret organizaciji, pri čemu im ovim putem zahvaljujemo, izašli su i upravitelji i zaposlenici Arnerić d.o.o. ustupivši mjesto i pomoć pri pripremi prostora. Štandove je ustupila Turistička zajednica Grada Supetra, a dostavilo Komunalno društvo Grad d.o.o. na čemu im veliko hvala.

Na sajmu su se nudili proizvodi ekoloških proizvođača otoka Brača, a sudjelovali su PZ Supetar, OPG Zogeterra i OPG Žuvić.

Cilj je bio upoznavanje lokalnog stanovništva s njihovim radom i djelovanjem.

Tijekom dana prolaznici i kupci su ispunjali anketu za projekt Bračke košarice, kao prikupljanje baze podataka za moguću prehrambenu košaricu domaćih/ekoloških certificiranih proizvoda koja bi se nudila na otoku Braču.

EKOŠKOLE OTOKA BRAČA

Poslijepodne su se sajmu pridružila djeca iz Osnovnih škola Supetar, Bol i Vladimira Nazora iz Postira koje se nalaze u programu ekoškola. Predstavili su svoje proizvode na štandu, a kasnije je održan i razgovor i prezentacija njihovog rada u uredu LAG-a i LAGUR-a Brač

Razmijenjena su iskustva s mladim otočanima i njihovim mentoricama čiji su projekti i radovi izuzetni. Uređenje plaža, šetnica, prikupljanje papira samo su dio njihovog fantastičnog rada kojeg možete pratiti  na njihovim službenim stranicama:

OSNOVNA ŠKOLA VLADIMIRA NAZORA IZ POSTIRA

OSNOVNA ŠKOLA BOL

OSNOVNA ŠKOLA SUPETAR

Nakon predastavljanja održan je kviz o održivom razvoju otoka Brača. Sudjelovala su tri tima po tri učenika koji su predstavljali svoju ekoškolu.

Kviz se sastojao od 41. pitanja od kojih su učenici odgovorili točno na njih 35 pokazavši odlično znanje o svom otoku i održivom razvoju.

Svim izlagačima i sudionicima na održanom događaju želimo svu sreću u budućem radu i radujemo se budućoj suradnji!

(izvor: Lokalna Akcijska Grupa Brač)